Çocuğunuz 18 Yaş üstü ise Dikkat!!!

Çocuğunuz 18 Yaş üstü ise Dikkat!!!

1 Ocak 2012 tarihinde başlayan Genel Sağlık Sigortası Uygulamasının beraberinde getirdiği yenilikler ile 18 yaşını doldurmuş,okumayan tüm çocukların sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için prim ödemesi gerekiyor...
istisnai durumlar, okuyanların durumu, malül olan evlatlar,evlenmeyen ve okuyup çalışmayan kız erkek çocukların durumu,evlenip boşanmış kadınların GSS durumları vb... anne babaların bakmakla yükümlü olduğu çocuklarıyla alakalı GSS durumları yazımızın devamında...
Başta şunu belirtmekte fayda var.Çalışanın eşi,18 yaşını doldurmamış çocukları,lise okuyorsa en fazla 20, üniversite okuyanda en fazla 25 yaşına kadar,yaşlarına bakılmaksızın % 60 çalışma gücünü kaybetmiş malül çocuklarından dolayı GSS kapsamında prim ödemesi gerekmez.
Evlenmemiş ve çalışmayan kız çocukları ile alakalı bir ayrıntı da şudur:
1-) Bakmakla yükümlü anne yada babası üzerinden GSS'den faydalanan kız çocuklarının bu haktan primsiz faydalanmaya devam edebilmesi için aranan iki şart vardır.Birincisi anne yada babanın sigorta girişinin 01.10.2008 tarihinden evvel olması, ikinci şart ise kız çocuğununda 01.10.2008 tarihinden önce doğmuş olması gerekiyor.Bu şartlar mevcutsa yaşı kaç olursa olsun evlenmediği ve çalışmadığı sürece anne-babası üzerinden GSS'dan faydalanmaya devam edecektir.Eğer şartlar mevcut değil ise 18 yaşından sonra anne babasının sigorta kapsamında GSS hizmetinden faydalanamayacak..
2-) Evlenmemiş,evlenip boşanmış kız çocukları, anne yada babasının ölmesi sebebiyle yetim aylığından mütevellit GSS'den faydalanıyorsa evlenmediği müddetçe 18 yaşını doldursa bile yetim aylığı devam ettiği için doğal olarak GSS hakları devam edecek
Yukarıdaki iki maddenin içinde bulunmayan, anne babası üzerinden sağlık imkanından faydalanamayan çocuklar 18 yaşına kadar ücretsiz bu hizmetten faydalanırken, öğrenimleri devam etse bile 18 yaşında bu hakkı kaybeder
Okuyan çocukların durumu:
Lise yada denginde öğrenim gören çocuklar 20 yaşına kadar anne babası üzerinden GSS kapsamındadır. Burada şunuda belirtmeliyiz 20 yaşını doldurmuş olsa bile 120 gün daha bu haktan faydalanabilecek.Bu sebeple lise üniversite arasındaki boşlukta kapanmış olacak.Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar bu hakka sahip.18 yaşını doldurup okuyan öğrencinin yapması gereken her yıl öğrenci kimlikleri ile birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi'ne müracaatta bulunmaları.
Yukardaki ayrıcalıkları olmayan 18 yaşındaki çocuğun bir ay içinde gelir testine başvurması gerekir.Gelir testinde çocuğun aylık hane başına düşen tutardan ayrı anne baası ile yaşıyorsa onların durumu hanedeki kişi sayısı V.b etkenlerde göz önünde bulundurularak sonuca varılır.Anne babasından ayrı bir yerde ikamet ediyorsa sadece kendi durumu değerlendirilir.
2016 yılı sonuna kadar asgari ücret ele alınarak kişinin tabi tutulacağı sistem şöyle işlemektedir:
Hanedeki kişi başına düşen gelir miktarı 0-549 tl ise GSS kapsamında ödenecek tutar =65.88 tl dir ve pirim devlet tarafından karşılanır.
Gelir miktarı 549.00-1.647.00 tl ise ödenecek tutar =65.88 tldir
Gelir miktarı 1.647.00_3.294.00 tl ise ödenecek tutar=197,64 tldir
Gelir miktarı 3.294.00 tl üstü ise ödenecek tutar =395.28 tldir
Eğer gelir testi yaptırmamışsa kişinin geliri asgari ücret olarak kabul edilir ve buna göre prim borcu işlemeye başlar..
Kişinin adına prim borcu çıkarılmış gelir testi yaptırmamışsa derhal ilgili kurumlara müracaat edip durumuna göre birikmiş borcunda kurumlarca artma,azaltma yada yok sayma yapılabilir.