Borçlanmak için adres SGK

Borçlanmak için adres SGK

BORÇLANMAK İÇİN NEREYEBAŞVURACAKSINIZ?Artık, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yok yerine SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) var olduğu gibi bir de halen yaşayama devam eden 18 kadar özel banka-borsa sandığı da vardır. Bu sebeple en son 18 özel banka-borsa sandığına bağlı olanlar bu sandıklara, diğer herkes ise ister sigortası olsun ister olmasın SGK’ya borçlanmak için müracaat edeceklerdir.SGK İÇİNDE NEREYE?Öte yandan yeni dönemde;SSK’lılara 4/A’lı,Bağ-Kur’lulara 4/B’liEmekli Sandıklılara da 4/C’li denmektedir. Yani artık hangi Kuruma bağlısın sorusu yerine hangi statüye tabisiniz denilecektir.Hangİ statüye göre emeklİ olacağIz ?30 Eylül 2008 günü ve öncesi işe girmiş olanlar için son yedi yıllık 2520 günlük,1 Ekim 2008 günü ve sonrasında işe girenler için ise bütün prim ödemelerinde,en çok hangi statüye göre (veya banka-borsa sandığına) prim ödenmişse o statü veya kurumdan emekli olunacaktır.

En son bağlı olduğunuz statüye göre başvuracaksınız

Borçlanma başvurusu, sigortalının Türkiye'de sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması yoksa Sosyal Güvenlik Kurumuna, Türkiye'de çalışması varsa en son tabi olduğu sosyal güvenlik kuruluşuna yapılmalıdır.

Kısmi aylık alanların durumu; Kendilerine veya hak sahiplerine sosyal güvenlik sözleşmesi uygulanmak suretiyle kısmi aylık bağlanmış olanların borçlanma işlemleri ise aylığı bağlayan Kurumca sonuçlandırılacaktır.

Bunlara göre SGK’ya müracaat edecek olanlar için;

-En son SSK (4/A) veya Bağ-Kur’lu (4/B) olarak çalışmış, ev kadınlığında geçen süreleri varsa yada Türkiye'de hiç çalışması yoksa ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Güvenlik Merkez müdürlüklerine,

-En son Emekli Sandığı (4/C) kapsamında çalışmışsa, SGK’nın Kamu GörevlileriEmeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Ankara adresine başvuracaklar veya posta ile göndereceklerdir.

BORÇLANMA MİKTARININ TESPİTİ

5754 sayılı Kanunla değişik 3201 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde, borçlanma miktarının tespitinde döviz esasından vazgeçilerek, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının SPEK ( Sigorta Prime Esas Kazanç) alt sınırı (693 lira) ile üst sınırı (4504,50 lira) arasındaki seçilecek günlük kazancın % 32'sidir.

Mesela, en düşük günlük borçlanma rakamı 693/30=23,1 lira seçilirse ödenecek rakam 23,1 X 0,32 =7,39 liradır. En yüksek rakam 4504,5/30=150,15 lira tercih edilirse 150,15 X 0,32=48,05 lira olacaktır.

En Uygun Rakam Nasıl Bulunur?

Eskiden döviz ile borçlanırken pek aklama gelmeyen bir soru artık hemen herkesin aklında. Bir günlük borçlanma için madem en düşük 7,4 lira ile en yüksek 48 lira arasında para ödemeyi tercih edebiliyorum o halde en optimumu nedir?

Şayet, 31.12.1999 ile 01.01.1990 arasındaki süre borçlanılacak ise en optimum günlük rakam, asgari ücretin 1,61 oranıdır. Yani, borçlanmaya esas günlük kazanç rakamı 23,1 X 1,61= 37,2 lira seçilmeli ve seçilen bu rakamın yüzde 32’si (37,2 X 0,32=11,9) olan 11,9 lira ödenmesi halinde en yüksek emekli aylığı alınır. Günlük 37,2 liradan daha fazla bir rakam seçilse bile fazla ödeme emekli aylığını TEK KURUŞ bile arttırmaz.

Şayet, 01.01.2000 gününden sonraki bir dönem borçlanılacak ise bu durumda en yüksek rakam seçilmesi uygun olmakla birlikte ödeme rakamı ile getirisi karşılaştırılmalıdır.

Ödeme 3 ay içinde tam veya kısmi olabilir

Çıkacak borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde SGK hesabına ödenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle borçlanma miktarının ve bu miktarın Kuruma ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, başvuru sahibine genelge eki mektup ile iadeli-taahhütlü olarak tebliğ edilecektir.

Tahakkuk ettirilen prim borcunun tamamını, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeyenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılmakla birlikte, üç aylık süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi halinde ise ödenen miktar ile orantılı süre geçerli sayılacak, kalan sürenin geçerli sayılması yeni bir borçlanma talebine bağlı olacaktır.

Ödeme yurtdışında ise döviz olacak

Tahakkuk ettirilen borçlarını yurt dışından ödeyecek olan sigortalı ve hak sahipleri Yeni Türk Lirası olarak bildirilen tutarın karşılığını Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından konvertibl sayılan döviz cinsinden ödeyeceklerdir. Ödemeler, borcun ödeneceği tarihteki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden yapılacaktır.

Paranın iadesi de mümkün

Borcunu ödedikten sonra borçlanmadan vazgeçenler ile yapılan borçlanma sonrasında aylık bağlanması için gerekli şartları yerine getirmeyenlere ve bunların hak sahiplerine yaptıkları ödemeler, faizsiz olarak YTL cinsinden iade edilecektir. Her iki durumda, yazılı talep şartı gerekmektedir.


KAMU GÖREVLİLERİNİN YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASI

Ödenecek rakam derece ve kademeye göredir

5754 sayılı Kanunla 3201 sayılı Kanuna eklenen geçici 5 inci maddeye göre 08/05/2008 tarihinden önce 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi iştirakçi olanların bu tarihten önce veya sonra yurtdışında geçen hizmetlerinin borçlandırılmasında, borç tutarı ilgililerin Türkiye'den ayrılmadan önce Sandığa tabi hizmetlerinden en son bıraktıkları derece ve kademelerine yurtdışında geçirdikleri ve borçlanmak istedikleri sürenin her üç yılına bir derece ve her yılına bir kademe verilmek ve öğrenim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesindeki yükselebilecekleri dereceleri geçmemek üzere tespit edilecek derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurların toplamının müracaat tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarlar esas alınarak, yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranlarına göre hesaplanmaktadır.

BORÇLANILAN HİZMETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

UNUTMAYIN! Sosyal güvenlikte aylar 30, yıllar 360 olarak dikkate alınır…

Türkiye’de sigortası olanlar; Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına tabi hizmetleri olanların, borçlandıkları gün sayısı, prim ödeme gün sayıları veya hizmetlerine eklenecektir.Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir.

Mesela, 1.10.1974 günü Türkiye’de SSK’lı işe girişi olan ve 45 günlük çalışmadan sonra 1979 yılında Almanya’ya giden bir erkek 4955 gün borçlanırsa, gün sayısı 5000 olacak ve yurda dönüş yapmış sayılmak şartıyla dilediği zaman emekli olabilecektir.

Türkiye’de sigortası olmayanlar;

Türkiye'de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayan istek sahiplerinin sigortalılıklarının başlangıç tarihi de, borçlarını tamamen ödedikleri tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilecektir.

Birden fazla yurtdışı hizmet borçlanması yapılması durumunda da sigortalılık süresi başlangıcı borcun en son ödendiği tarihten borçlanılan toplam gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenecektir. Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmayacaktır.

Mesela, 2010 yılı ocak ayında 9000 günlük hizmeti borçlanan ve parasını da 2010 şubat ayında ödeyen birisinin sosyal güvenlik başlangıcı 2010 yılı şubat ayından geriye doğru 25 tam yıl (9000 gün) geriye götürülecek ve 1985 yılı şubat ayı varsayılacaktır.

İşe girmeden borçlanma yapmayın...

Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin 5510 sayılı Kanuna göre hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde; Türkiye'de sigortalılık varsaborçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılık yoksa 5510 sayılıKanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş hizmet süresi olarak kabul edilecektir.

Bu durumda SSK şartları ile erken emekli olup Bağ-Kur’a göre daha çok aylığı hayal edenlerden, ülkemizde hiç sigortası olmayanlar ile en son Bağ-Kur’a prim ödemiş olanlar yurtdışı borçlanması yapmadan evvel mutlaka SSK’lı bir işe girmelidirler.

UNUTMAYIN! Türkiye’deki SSK’lı işe girişiniz gerçek olsun. Sizleri daha geç emekli edip daha az emekli aylığı vermek için getirilen Bağ-Kur tuzağına düşmeyenlerin borçlanma yapmadan evvel işe girenlerinin çalışmalarının gerçek olup olmadığını SGK denetim elemanları ile mutlaka kontrol ettirir…

AYLIK İÇİN YURDA DÖNMEK ŞART

Yurtdışı borçlanması yapıp, parasını ödeyen ve hesaplamalara göre emeklilik zamanı gelmiş olanlara aylık tahsisi yapılabilmesi için yurda kesin dönülmüş olması, tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması ve borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması şartları aranacaktır.

Buradaki; "kesin dönüş" ibaresinden aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmasının sona ermesi, çalışmaya bağlı sosyal sigorta ödenekleri olan işsizlik ve hastalık ödeneği ile ikamete bağlı sosyal yardım alınmaması, "borcun tamamının ödenmesi" ibaresinden ise aylık talep tarihinden önce ödenen miktar anlaşılmalıdır.

UNUTMAYIN!

Kesin dönüş demek, evini kamyona yükle Türkiye’ye gel demek değildir, Almanya’da oturabilirsiniz ama çalışmayacak, işsizlik parası almayacak, ikamete dayalı sosyal yardım da almayacaksınız…

NEREDEN EMEKLİ OLACAKSINIZ

Emekli olma şartları yerine getirenlere, hangi sigortalılık statüsü ile hangi sosyal güvenlik kanuna göre aylık bağlanacağının belirlenmesinde 2829 sayılı Kanun hükümleri esas alınacaktır. Buna göre, yurtdışı hizmet borçlanma miktarını ödedikten sonra;

a) 2008 yılı Ekim ayı başından önce aylık talebinde bulunmuş sigortalıların kendilerine, ölümleri halinde hak sahiplerine bağlanacak aylıklar, 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükmüne göre belirlenecek olan sosyal güvenlik kurumu mevzuatına (506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı kanunlardan birine),

b) 2008 yılı Ekim ayı başından sonra aylık talebinde bulunan sigortalıların kendilerine, ölümleri halinde hak sahiplerine bağlanacak aylıklar, 5510 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddenin son fıkrasına istinaden 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükmüne göre belirlenecek olan sigortalılık statüsü dikkate alınarak 5510 sayılı Kanuna, göre hesaplanacaktır.

SSK başlangıcı olan ev hanımları emekli olabilir

5Genel olarak yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin 5510 sayılı Kanuna göre hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesine ilişkin Kanunun 5 inci addesinin üçüncü fıkrası ile Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Türkiye'de sigortalılık varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılık yoksa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

Vurgulamak gerekirse, yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler de, Türkiye'de SGK’ya tabi sigortalılık varsa; borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre ilgili birimce borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler en son sigortalılık haline göre, Türkiye'de sigortalılık yoksa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

Bu açıklamalara göre, son defa;

-506 veya 2925 sayılı kanunlara yada 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri SSK’ya, 1479 veya 2926 sayılı kanunlara tabi yada 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Bağ-Kur’a, 5434 sayılı Kanuna tabi yada 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birincifıkrasının (c) bendi kapsamında geçen hizmeti bulunanların 2008 yılı Ekim ayı başından önce veya sonra yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Kamu Görevlileri Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığınca borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yani Emekli Sandığına, ilk defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların bu tarihten önce yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Kamu Görevlileri Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığınca borçlandırılacak ve Bağ-Kur’a sayılır.

Türkiye'de sigortalı hizmeti bulunmayanların yurtdışında ev kadını olarak geçensüreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler Bağ-Kur’a, sayılacaktır.

22 Aralık 2009, Salı