SSK, e-bildirgeyi yaygınlaştırmalı

SSK, e-bildirgeyi yaygınlaştırmalı

Ziya Bey, SSK'nın aylık sigorta prim bildirgesi ile dört aylık dönem bordrosunu birleştirmesi ve üstüne üstlük bütün bildirimleri internet üzerinden yapabilmemize imkan sağlaması gerçekten bir devrimdi.

Ardından, sonraki işe girişlerin internet üzerinden SSK'ya bildirilebilmesi uygulaması da bizi angaryalardan ve bürokrasinden kurtardı. Bunlar için yapanlara teşekkür ediyorum. Ancak, malumunuz ilk girişler yine SSK'dan bizzat sigorta müdürlüklerine gidilerek yapılmak zorunda. Birden çok şubesi olan bizim gibi şirketler için ilk işe girişlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla ve çilemiz tamamen bitmedi. İstanbul'daki şubelerimize yerleştirdiklerimiz için hangi işe giriş, hangi SSK sigorta müdürlüğünde tescil edilecekse oraya gitmek zorundayız. Bir gün içinde nerdeyse İstanbul'un her tarafını dolaşıyoruz. Bu nedenle tıpkı, internet üzerinden bildirge ve ikinci işe girişler gibi ilk girişler için de internetten işe giriş bildirgesini tescil ettirebilsek ve evrakları bir ay içerisinde SSK'ya teslim etsek çok iyi olacak. En azından bir başka sigorta müdürlüğü çevresi içindeki işe girişi için en yakın SSK müdürlüğüne verebilsek ve sicil numarasını alabilsek de bize yeter. Bu konuyu bir dile getirseniz de bu ilk işe giriş angaryasından da bizi kurtarsalar. Ersin Vergili

Eşim sağlık karnemi kullanabilir mi?

Öğretmen olarak Kars'ın Kağızman ilçesinden Susuz ilçesine atandım. Eşim, ana sınıfı öğretmeni atanamamış; ama ek ders ücret karşılığında usta öğretici olarak günde 6 saat derse giriyor. Önceki görev yerimde bakmakla yükümlü olduğum için sağlık karnemden istifade ediyordu. Yeni görev yerimde eşin SSK'lı olarak çalışıyor diyerek okul müdürü, eşimin sağlık karnesini onaylamadı. Eşim benim sağlık karnemden yararlanabilir mi? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. M. Ali Altun

Hocam, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince 27.07.1973 tarih ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ekinde 11.08.1973 günü Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği gereğince, eşiniz sizin üzerinizden sağlık karnesi alabilir. Öte yandan SSK'dan sağlık yardımı alabilecek durumdaysa, yani bir yıl içinde 90 gün primi ödenmişse sizin üzerinizden karne verilmemesi doğrudur.

Kurumlar birleşince aylıklara ne olacak?

1974 Kıbrıs Savaşı gazisi olarak TC Emekli Sandığı'ndan gazi aylığı alıyorum. Ayrıca 1978 yılında SSK'lı olarak işe başlamam nedeniyle 2002'de SSK'dan emekli oldum. Yeni durumda SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı birleşirse benim aldığım aylıklara ne olacak? Kamil Akça-Ankara

Aldığınız aylıklardan biri primsiz sistemden gelen gazi aylığı ve diğeri de primli sistemden gelen yaşlılık aylığı olduğu için yeni durumda da her iki aylığı almaya devam edersiniz. Tabii bunu olması gerektiğine göre söylüyorum, kanun TBMM'den nasıl geçer bilemiyorum.

Okurlara kısa cevaplar

Şebnem Aslan: SSK'dan yetim aylığı ve (iş kazasından gelen) geliri alabilmeniz için evli olmamanız, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmıyor veya bu çalışmalarınızdan dolayı gelir veya aylık alıyor olmamanız gerekiyor. Bu nedenle halen çalıştığınızdan babanız ve anneniz üzerinden yetim aylığı alamayacağınız gibi ileride kendi çalışmalarınızdan emekli olunca da alamazsınız. Şu andaki ve ilerideki sistem gereğince eğer evlenmeyecekseniz çalışmamanız sizin lehinize; zira o zaman hem babanızdan hem de annenizden aylık alabileceksiniz. Bu iki aylık/gelirden daha fazla gelir getirecek iş bulursanız çalışın, aksi halde çalışmayın derim.

Zafer Özmen: Bağ-Kur'dan sonra SSK'ya 1260 gün prim öderseniz SSK'dan 49 yaşında emekli olursunuz.

Cahit Kuş: Kayseri -İstifa ederek ayrıldığınız emniyet müdürlüğü hizmetiniz için herhangi bir tazminat alamazsınız.

Munduh Cengiz: Bundan sonra herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmazsanız TC Emekli Sandığı'ndan 61 yaşında emekli olursunuz. Bundan sonra SSK'lı olup 3,5 yıl (1260 gün) prim öderseniz 50 yaşında SSK'dan emekli olursunuz.

İsa Özdeniz: Elinizde olan vergi indirim belgesi ile dilediğiniz zaman SSK'dan emekli olursunuz. Emekli olduktan sonra isterseniz hem emekli aylığını alıp hem de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz.

Ali Samur: Bağ-Kur günleri dahil (öderseniz askerlik süresi de dahil) 5000 gün sayısı ile SSK'dan emekli olursunuz.

İlhan Onat: 1987-1993 yılları arası boş geçtiği için emekli aylığınız normal.

Tuncel Kan: Emekli olacağınız güne kadar ödeyeceğiniz primler gün olarak emekli aylığı bağlama oranınızı artırır. Asgari ücrete yakın olduğundan alacağınız emekli aylığını artırmaz ama azaltmaz da. Sadece bir yılınızın diğer arkadaşlarınızdan düşük kalması onlar ile aranızda 20 YTL kadar fark yaratır.

Mustafa Çokyaşar: Tazminatlarınız karşılığı alacağınız senet yasal olarak geçerlidir de senedi imzalayanın parası yoksa hiçbir şey alamazsınız. Kıdem tazminatları nakit olarak derhal ödenmek zorundadır. Taksitli ödeme teklifini kabul edip etmemek hakkı sizde. Kıdem tazminatı için 10 yıl içinde dava açabilirsiniz. İşveren ihbar tazminatı vermeden ihbarı yapıp iş arama izni verebilir, bu hak işverene aittir.

14 Ocak 2006, Cumartesi