Gelir Testi Nedir, Ne Zaman Yaptırılır?

01,01,2012 yılında yürürlüğe giren yasayla herkes genel sağlık sigortası kapsamında değerlendirilecektir.
Kişinin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetinden gelir düzeyine göre faydalanması için gelir testi yaptırması gerekir.Aksi halde kazancının üstünde SGK nın belirlediği düzeyde sağlık primi ödemek zorunda kalır.

Ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olanlar teste başvuru yapmak zorunda değildirler.Bunlar; kişinin çalışmayan eşi , 18 yaşından küçük okumayan çocukları,öğrenim çağında lise dengi 20 , yükseköğrenim 25 yaşı doldurmamış çocukları, Bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğu, bakmakla yükümlü olduğu anne babası bu kişilerin sağlık hizmetleri yükümlü olan kişinin sigortası kapsamında karşılanır.
Fakat bu bireyler bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünden çıkarsa,doğum ölüm gibi haller oluşursa, yada çalışan daha az maaşla çalışmaya başlar, yada işten tamamen ayrılırsa gelir testi yaptırmaları kendi yararlarına olacaktır.Zira test yaptırmayan ve sigorta kapsamında sağlık hizmetinden yararlanmayan kişiler en yüksek seviyeden sağlık hizmeti primi öderler.
Yine kişi keyfi olarak test yaptırmak istemez ise SGK kişiden en yüksek seviyeden prim alır.Ödemediği takdirde de faizle beraber borç şahsı adına birikir.
Gelir testi yaptıracak kişi kaymakamlığa başvuruda bulunur.

Kişinin Genel Sağlık Sigortası kapsamında ne kadar prim öder?

2016 yılı içince ailede kişi başına düşen ücret

Aylık Geliri 549 TL’den Az Olanlar - 0 (Primleri Devlet Tarafından Ödenir)

Aylık Geliri 549 TL’den 1.647 TL’ye Kadar Olanlar - 65,88 TL

Aylık Geliri 1.647 TL’den 3.294 TL’ye Kadar Olanlar - 197,64 TL

Aylık Geliri 3.294 TL’den Fazla Olanlar - 395,28 TL