Taksicilerin Sigortalılığı

Taksicilerin Sigortalılığı

5510 sayılı kanunun Ek/6 maddesinde Kısmi Süreli Çalışanların Sigortalılığı Kapsamında yer alan taksici yada halk otobüsü ,dolmuş şoförlerinin sigortalılıkları, kanunca şöyle açıklanmıştır.
Taksi şoförü 10 günden az çalışmış ise kolay sigorta kapsamında 23 gün prim ödeyip (2016) 30 gün sigortasını tam yatırmış sayılacaktır.
Taksi şoförü 10 günden fazla 30 günden az çalışıyor ise sigortası belirlenen gün kadar işvereni tarafından ödenir.Arta kalan günleri şoför kendisi dilerse 30 güne tamamlar.(Tamamlamaz ise sigorta primi ödemediği günlerde sağlık hizmetinden faydalanmak için ayrıca GSS primi ödemesi gerekir.Aksi halde SGK ya sağlık sigortasından borçlanır.ve sağlık hizmetinden yararlanamaz.Ayrıca primi ay bazında az yatmış olur buda prim gün sayısının daha geç dolması dolayısıyla geç emeklilik demektir.)Taksi şoförü 30 gün çalışıyor ise primi eksiksiz bir şekilde işvereni tarafından ödenmek zorundadır.
Taksi şoförleri plaka sahibinin emrinde çalıştıkları için sigortaları 4/a kapsamındadır.
Araç sahipleri ise 4/B kapsamındadır.

Taksi şoförlerinin yukarıda belirtildiği kapsamda sigortalı olabilmeleri için başka bir yerde yada bağımsız kendi hesabına çalışması sonucu sigortalı olmaması gerekmektedir.Yine SGK dan herhangi bir gelir yada aylık almamalı ve 18 yaş üstü olmalıdır.

Taksicilerin ödeyecekleri prim oranına gelince 0/0 20 yaşlılık,malullük ve ölüm sigortası 0/0 12 GSS primi olmak üzere toplam 0/0 32 oranında asgari ücret ve asgari ücretin tavan miktarı 6.5 katını geçmemek suretiyle belirledikleri günlük tutar üzerinden yatırılır.

Taksiciler sigorta başlangıcı için işvereni ile imzalanan iş sözleşmesi, bağlı bulunduğu kurumdan onaylı giriş bildirgesi ile SGK ya müracaat edebilir.